VRIJEME JE ZA KISELINE !

Sa dolaskom hladnijih dana pravo je vrijeme da uvedete kiseline u svoju skincare rutinu. Fascinacija ovim aktivnim sastojcima već godinama ne jenjava, a i sa dobrim razlogom. Kiseline djeluju na način da vrše eksfoliaciju kože i idealne su ukoliko imate grubu kožu ili Vas nerviraju miteseri, proširene pore, pa čak i bore na licu.
Kada počinjete sa kiselinama jako je važno da pazite na dvije stvari: vrstu kiseline i njihovu namjenu i koncentraciju istih.
Vrste kiselina: Osnovna podjela kiselina bila bi na AHA (alfahidroksilne) i BHA (betahidroksilne) kiseline. Dok AHA kiseline djeluju na površini i ujednačavaju teksturu, BHA kiseline djeluju u porama i preporučene su za njegu masne kože, ili kože sklone aknama.
Koncentracija kiselina: Procent kiselina koje nanosite na kožu ne bi trebao da prelazi 30%, i ovaj procenat se nanosi u salonu, uz strogu kontrolu i upute za njegu kože nakon pilinga. Procent kiselina za njegu kod kuće ne bi trebao prelaziti preko 10%. Koncentracija varira ovisno o jačini kiseline, njenoj namjeni i djelovanju, kao i o stanju vaše kože, pa je prije samog uvođenja poželjno posavjetovati se sa vašim kozmetičarem ili čak dermatologom.
A ako odlučite igricu podignuti na novi nivo, pa kombinovati kiseline, jako je važno znati šta se može kombinovati i na koji način. Danas su sve informacije na korak od vas, pa je vrlo lako znati šta se može kombinovati, a Vaš kozmetičar će na ova pitanja znati odgovor u svako doba dana i noći, jer dobrom kobinacijom možemo postići čuda. Osobno volim kombinovati AHA i BHA kiseline, jer mi daju rezultate i na upornim flekama i nepravilnostima, ali i sprečavam nove upalne procese na koži.
I naravno, nikada, ali baš nikada ne smijete zaboraviti SPF. SPF 50 je najbolja anti-age krema koju ćete ikada kupiti. Kada me pitaju koji SPF je najbolji odgovor je uvijek isti, onaj koji redovno koristite. A kada su kiseline u pitanju, reaplicirati svako 2 h, jer kiseline i sunce nisu prijatelji, ne zaboravite to.
Ako ste početnik sa kiselinama, uvodite ih postepeno, uz konsultaciju, i obratite pažnju kako Vaša koža reaguje. Nanosite ih uvečer i dobro hidrirajte kožu.
A ako se zaigrate sa kiselinama, pa dođe do crvenila ili iritacija, procedura za sve je ista. Hidratacija, jačanje barijere kože i prestanak upotrebe kiselina dok se koža ne oporavi.

Odgovori