Njega kože u hladnijim danima

Prelazak iz ljetne obuće u čizme nikada se nije dešavao brže. Kao da smo do jučer nosili sandale, a već danas iz ormara vadimo debele jakne i najtoplije čizme i pitamo se, ko je ukrao jesen ?
Ako mislite da je ova promjena teška za Vas, šta mislite kako se osjeća Vaša koža? Nagli osjećaj peckanja, zatezanja, suhoće uobičajni su kada toplinu sunca zamijeni grijanje, i kada svjež zrak zamijenimo smogom ili hladnim vjetrom.
Zato Vam donosim par savjeta kako njegovati kožu tokom zime:
– Zimi se oblačite slojevito ? Isto učinite i sa kožom. Vašoj koži treba više slojeva njege. Počnite sa duplim čišćenje, zatim tonik ili hidratantna vodica (ili oboje), zatim serum, krema oko očiju, krema, a po potrebi dodajte i ulje. Tokom dana na sve ovo ide i SPF. Zima nije izgovor da prestanete sa upotrebom zaštitnog faktora. Ako Vam se ovo čini kao puno koraka, krenite sa par njih, pratite kako koža upija proizvode i postepeno dodajite sve dok rutina ne bude kompletirana.
– Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohole – oni isušuju kožu.
– Koristite ulja – čak i ako imate masnu kožu nemojte bježati od ulja. Danas je dostupno toliko preparata na bazi ulja koja nisu komedogena, i mogu Vam samo pomoći u regulaciji masnoće u koži. Ulja će održavati elastičnost, hidrirati kožu i održavati jaku barijeru, neophodnu za otpornost kože na vjetar i hladnoću.
– Maske na bazi gline zamijenite hidratantnim i njegujućim maskama. Ako imate masnu kožu, nakon maske na bazi gline ili cinka, nanesite hidratantnu masku kako bi je pripremili za izazove koji je čekaju.
– Pravo je vrijeme da uvedete kiseline. Koristite blage kiseline, kisele tonike i vitamin C i iskoristite ovo vrijeme da istinski opravite kožu i ujednačite njenu teksturu.
– Ne zaboravite tijelo ! Tokom zime, nosimo više slojeva odjeće i ostajemo tih 5 minuta duže pod vrelim tušem. I koža vašeg tijela treba hidrataciju. Mlijeko za tijelo zamjenite maslacem sa omega masnim kiselinama ili sa prirodnim maslacima (Shea, kokos, kakao maslac).
– Kod kozmetičara nemojte raditi samo tretmane koji vrše eksfoliaciju. Ponekad je najbolji anti-age tretman stara dobra dubinska hidratacija. Jednom mjesečno priuštite svojoj koži tretman dubinske hidratacije lica i tijela.

Odgovori